top of page
fullsizeoutput_3b7d.jpeg

Om Lilla Barnets fond

 

Alla nyfödda barn kommer inte till BB.

Vart tionde barn startar sitt liv på en neonatalavdelning.

Det är ofta chockartat för föräldrar och nära omgivning när det nyfödda barnet behöver neonatalvård. Något som varje år drabbar  omkring 10000 barn i Sverige. De flesta barn har snabbt övergående problem och kan lämna neonatalvården redan efter några dagar, medan, andra är svårt sjuka och kan behöva avancerad vård under lång tid.

Fler och fler barn överlever men sjukdom i samband med födelsen kan sätta spår. För resten av livet.

Mer forskning behövs för att bättre förebygga och behandla komplikationer hos nyfödda barn. Därför startades Lilla barnets fond, av föräldrar, barnläkare och forskare som ville bidra till att samla in mer pengar till livsviktig forskning.

Vår historia

Sommaren 2007 föddes Dean i vecka 24. De första månaderna vårdades Dean på en intensivvårdsavdelning för nyfödda, sedan följde drygt fyra månader på neonatalavdelning på Sachsska Barnsjukhuset och till sist flyttades Dean till en samvårdsavdelning där han och hans föräldrar fick bo tillsammans. Tre årstider hann passera. Sommar, höst och vinter. Deans mamma, Ankie Björk, minns när de fick komma till samvårdsavdelningen. Då tändes hoppet om att verkligen få komma hem tillsammans med lilla Dean. Den dagen kom, Ankie kände sig stark och hoppfull, nu ville hon använda sin styrka för att hjälpa dem som hade hjälpt hennes barn.

 

Deans mamma Ankie önskade att hon kunde starta en forskningsfond. Hon visste att Sveriges neonatalvård är världsledande och att allt fler barn räddas i yngre veckor. Men hur blir framtiden för de barnen?  Ankie läste mycket om hur vetenskapen sökte nya kunskaper och behandlingsalternativ för sjuka och för tidigt födda barn, allt i strävan efter att behandla för överlevnad och för ett långt och friskt liv.

 

Med hjälp av neonatologen Mats Blennow gjordes en enkät, vad säger forskare inom området, saknas det medel till nyföddhetsforskning?

 

Många barnläkare och forskare vittnade om samma sak, det behövs mycket mer resurser till forskning om sjuka och för tidigt födda barn.

Samtidigt hade Anna-Karin Edstedt Bonamy och Stefan Johansson, båda barnläkare och forskare, diskuterat möjligheten att starta en fond för att kunna öka satsningen på forskning och utveckling inom neonatalområdet. Mats Blennow ordnar ett möte där de träffas tillsammans med Ankie Björk och Eva Berggren Broström, verksamhetschef vid Neonatalen på Karolinska.

 

I mars 2008 bildade de en projektgrupp som lade grunden till Lilla Barnets Fond. I juli 2008 presenterades ett utkast till stadgar och den 8 oktober 2008 föddes Lilla barnets fond.

 

Den 28 oktober 2010 delade fondens beskyddare, H.K.H. Prins Carl Philip, ut de första forskningsanslagen till fem forskare i Sverige.

Dean och Prinsen (2).JPG

12 år senare är Dean med vid Lilla barnets lopp i Hagaparken. Han tar en selfie med Prins Carl Philip!

Vår historia
Beskyddare
file3.jpg

Lilla Barnets beskyddare 

H.K.H. Prins Carl Philip är officiell beskyddare av Lilla Barnets Fond.

"Det känns fantastiskt att Prins Carl Philip ställer upp som officiell beskyddare av vår fond och stödjer vår kamp för att förbättra vården och omhändertagandet av våra allra minsta"​

 

säger Eva Berggren Broström tidigare verksamhetschef Neonatologi vid Karolinska Barndivisionen och styrelseledamot för Lilla Barnets Fond.

Läs pressmeddelandet av tillkännagivandet 

Företagsmedlemmar

Sponsorer och företagsmedlemmar

Lilla Barnets Fond samarbetar med företag som på olika sätt bidrar till vår verksamhet.

Lilla Barnets Fond samarbetar även med organisationer, nätverk och föreningar som arbetar ideellt eller med välgörenhet i samma anda som Lilla Barnets Fond.

 

Företräder du ett företag som vill samarbete med Lilla Barnets Fond? 

Bli sponsor

Tack för ert stöd!

Screen%20Shot%202020-11-27%20at%209.42_e
abbvie partner.png
9.jpg
Picture1.png
Picture5.png
Picture18png.png
11111.png

Är du journalist och vill veta mer om oss? 

Gå till pressida

Vilka består organisationen av?

Läs om vår styrelse och organisationstruktur

Letar du efter våra stadgar eller årsredovisningar?

Läs våra dokument

Har du frågor? 

Frågor och Svar

bottom of page